ICR deschide filiale la Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova pentru „a face activitatea Institutului cât mai accesibilă celor interesați din întreaga țară”

ICR deschide filiale la Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova pentru a face activitatea Institutului cât mai accesibilă celor interesați din întreaga țară
Publicat: 24/09/2012, 13:10
Actualizat: 29/03/2019, 16:51

Institutul Cultural Român (ICR) a anunțat, luni, că urmează să înființeze noi filiale ICR în patru mari orașe din România – Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova -, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Decizia ICR face parte din „efortul de a face activitatea Institutului Cultural Român cât mai accesibilă celor interesați din întreaga țară”, se mai precizează în comunicat.

Cele patru noi filiale ale ICR vor fi deschise în cooperare cu primăriile și consiliile județene din Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova.

Până la ora difuzării acestei știri, Andrei Marga, președintele ICR, nu a putut fi contactat pentru a explica motivele acestei decizii de a înființa în România noi filiale ale instituției.

Conducerea Institutului Cultural Român s-a schimbat pe 11 septembrie, odată cu numirea lui Andrei Marga în funcția de președinte al instituției. Acesta a fost propus de PNL, care a solicitat plenului Senatului un vot, fără a mai fi nevoie de audierea acestuia în comisiile de specialitate. Andrei Marga a fost anterior ministru de Externe, din mai până în august, anul acesta, dar și ministru al Educației, în perioada 1997 – 2000.

La începutul lunii august, Horia-Roman Patapievici și-a prezentat demisia din funcția de președinte al ICR, gestul său fiind urmat de cel al vicepreședinților Tania Mihăilescu și Mircea Mihăieș. Patapievici anunțase, la sfârșitul lunii iunie, că întreaga conducere ICR își va da demisia dacă Curtea Constituțională va decide că Ordonanța de Urgență a Guvernului 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea președintelui sub cea a Senatului, este declarată constituțională. Patapievici a ocupat funcția de președinte al ICR din 2005.

Ca urmare a deciziei lui H.R. Patapievici de a părăsi șefia ICR, Corina Șuteu, fost director al ICR din New York, a demisionat din funcția pe care o deținea în cadrul instituției. Aceasta a motivat că nu dorește să participe la „agonia instituțională”, așa cum a calificat ea, din perspectiva experienței sale de 20 de ani în cooperare instituțională, viitorul Institutului Cultural Român, a cărui activitate „a reușit să sincronizeze România la caracterul conectiv al lumii moderne, doar cu ajutorul echipei Patapievici”. Locul Corinei Șuteu la conducerea ICR New York a fost ocupat de Doina Uricariu.

Ulterior, conducerea ICR de la București a luat decizia de a le schimba din funcție pe Katia Dănilă, directorul ICR Paris, care a fost înlocuită cu Alexandru Dobrescu, precum și pe Sabra Daici, director al Institutului Cultural Român din Varșovia, înlocuită, vineri, din funcție cu Alexandra Nica-Zdaniuk, și pe directorul ICR Budapesta, Brîndușa Armanca, înlocuită cu Gabriela Matei.

Andrei Marga, președintele ICR, a precizat într-o scrisoare postată pe site-ul instituției că aceste schimbări din funcții fac parte din planul pe care el l-a numit „Sincronizarea Institutului Cultural Român” și care prevede, printre altele, „producerea de noi valori de cultură și civilizație, reprezentarea și promovarea culturii și civilizației poporului român în țară și în lume, luată în întregime”.

Rețeaua institutelor culturale românești din străinătate cuprinde un număr de 17 institute – Berlin, Bruxelles, Chișinău, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varșovia, Veneția și Viena – cel de la Budapesta primind, în decembrie 2007, o extensie la Seghedin.

Săptămâna trecută, Andrei Marga a declarat că a transmis Guvernului o solicitare de majorare a bugetului institutului, pentru deschiderea de noi filiale în America Latină, China și Rusia și pentru plata noilor angajați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cu ce se ocupă fiul lui Radu Mazăre, de fapt. Răducu are o afacere care...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Locul de poveste din România de care italienii sunt fermecați: 'Unic în lume!'
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine: "Evit, pentru că sunt mult...
EXCLUSIV VIDEO El e Daniel, tânărul înecat în bazin, în Timișoara. Luna trecută ar fi...
Acest exercițiu de matematică a pus pe jar internetul! Sigur nu vei putea găsi logica...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Cât stele Euro NCAP a primit VW Tiguan, cel mai căutat SUV de familie?
Sursă iraniană: Iranul pune la dispoziţia rebelilor Houthi o rachetă lansată pe mare
Descoperire EPOCALĂ la marginea Sistemului Solar! Arată că de fapt suntem...
Îți CONFISCĂ mașina pe loc. Românii ce au INTERZIS să intre sau să iasă din...
Robert Moscalu, cu ochii în lacrimi după eliminarea de la Survivor All Stars. Mesaj pentru...
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Adrian Minune, mărturisiri dureroase despre momentul în care soția sa, Cati, a avut probleme de...
Legătura dintre femeia care se arunca în fața mașinilor în București și Mirela Vaida. Femeia...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Momentul ratat de francezi în care puteau respinge atacul lui Hitler din Ardeni
×